Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów

    

Chorzowscy   seniorzy   są   twórczy,   aktywni   i pełni   życia.   A   poza   tym   nasze seniorki   –   fantastyczne   gospodynie!   U   każdej   z   nich   znajdzie   się   przepis kulinarny,   którym   chętnie   podzieli   się   z   otoczeniem.   To   może   być   danie   z babcinej   książki   kucharskiej   albo   jakiś   współczesny   „daniowy   hit”   z kolorowego   czasopisma.   Może   być   to   danie   ekskluzywne   na   wyjątkową okazję   lub   coś   prostego   w   przygotowaniu.   W   każdym   przypadku   są   to
sprawdzone   dania   i   ulubione   napoje.   Proponujemy   Państwu   przepisy kulinarne naszych seniorek z Chorzowskiej Artystycznej Akademii (seniorzy - mężczyźni będą również mile widziani ze swoimi sprawdzonymi przepisami) w rubryce „Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów”.

Zachęcamy do udziału i do eksperymentowania w kuchni!     
Smacznego!

________________________________________________________________________________________

PRZEPIS 1

PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z CUKINIĄ PANI GABRYSI

Składniki:
Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, ½ kg mąki, 20 dag masła, łyżeczka soli, tłuszcz do smarowania formy
Farsz: 1 średnia cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 min wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie farszu:
cukinię i cebulę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0.5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym wykładamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 ̊C.

________________________________________________________________________________________

PRZEPIS 2

APETYCZNA SAŁATKA  ŚLEDZIOWA  PANI EUGENII
Składniki:
2 płaty śledziowe - wymoczone
2 ziemniaki,  2 marchewki, 2 czerwone buraki – ugotowane w skórce
2 kiszone ogórki
2 cebule – sparzone
3 jaja – ugotowane na twardo
ok. 300 ml majonezu – według uznania
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny lub 1 łyżka octu

Przygotowanie:
Obieramy   wszystkie   warzywa   ze   skórek   i   kroimy   ze   śledziami   w   kostkę.   Osobno
kroimy   cebulę,   dodajemy   odrobinę   cukru   i   oleju,   odstawiamy   na   chwilę.   Składniki
układamy   warstwami   w   misce:   ziemniaki,   śledzie,   cebulę,   ogórki,   marchewki,
buraczki.   Ostatnią   warstwę   polać   sokiem   z   cytryny   lub   octem   i   posmarować
majonezem.   Całość   obsypać   startymi   jajami   na   tarce   o   dużych   oczkach.   Przed
podaniem odstawić do lodówki na parę godzin.

Propozycje dodatkowe:
- wersja fit: majonez mieszamy z jogurtem pół na pół.
- majonezem można przekładać każdą warstwę układanych składników.
-  wersja „KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU”:
Przy   towarzyskiej   imprezie   na   dół   miski   przed   przygotowaniem   można   położyć
ziarnko grochu. Komu trafi się to ziarnko, może dostać mały prezencik (oczywiście
uprzedzamy o tym uczestników zabawy). Każda sałatka wielowarstwowa nadaje się
do takiej zabawy.


  PRZEPIS 3

  NALEWECZKA BABCI STASI „SPOKOJNA STAROŚĆ”

Składniki:
1 duża laska cynamonu
15 goździków
0.5 l spirytusu
60 dag cukru
3 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:
Cynamon i goździki włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem.
Po dwóch tygodniach z wody i cukru zrobić gęsty syrop, ostudzić i ostrożnie połączyć z nalewką. Wymieszać i odstawić na tydzień. Gotową nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Nadaje się już do spożycia.
Popijać ale bez przesady! ;)


  PRZEPIS 4

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE PANI ELŻBIETY

Mąka               1,0       1,5      2,0 kg
Miód sztuczny    0,35     0,5      0,66 kg
Cukier                0,35     0,5      0,66 kg
Margaryna            1,0       1,5      2,0 kostki
Jajka                  3          4         5 sztuk
Kakao                7         10        13 dag
Soda oczyszczona                4          6         8 płaskich łyżeczek
                             Kawa rozpuszczalna                  0,75    1,0       1,3 szklanki (z 2/3/4 łyżeczek czubatych)

* Prezentujemy proporocje na 3 wielkosci ciasta (mała porcja / średnia i duża)

Przygotowanie: 1 łyżeczka mielonych goździków, 3 łyżeczki cynamonu, gałka muszkatołowa wg. smaku, lub
gotowa przyprawa do pierników (ilość zgodnie z przepisem na ilość mąki).
Margarynę roztopić z miodem, cukrem, kakao, korzeniami. Wlać szklankę rozpuszczalnej kawy,
wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka, potem mąkę wymieszaną z sodą
oczyszczoną. Wstawić do lodówki. Ciasto wyrobić przynajmniej 24 godziny przez pieczeniem.
Wałkować, wykrawać i piec około 10 minut w piekarniku w temp. 180 ̊C.


  PRZEPIS 5

MAKÓWKI PALCE LIZAĆ (śląskie danie wigilijne).
przepis EuGenialny (Pani Eugenii)


Składniki:
0.5 kilo zmielonego maku
1 l mleka
0.5 kostki masła
Rodzynki, orzechy, migdały, inne bakalie  do smaku
Bułeczka lub sucharki do przekładania
Wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie: W rondlu należy zagotować mleko i masło, do tego wsypać mak i bardzo dobrze
wymieszać   wszystkie   składniki.   Dodać   bakalie.   Wszystko   musi   się   chwilkę
zagotować.  Na   dnie   przygotowanego   pojemnika,   na   przykład   szklanej   salaterki,
układamy pokrojoną na cienkie kromki bułeczkę lub sucharki. Na to nakłada się
przygotowaną masę makową. Taki przekładaniec idzie przez kilka warstw. Na koniec
posypujemy makówki wiórkami kokosowymi. Pycha!


  PRZEPIS 6

SURÓWKA Z MARCHEWKI I MIODU (w Roku Króliczka) / (babci Stasi)

300-400 gr marchwi
1-2 łyżki ciekłego miodu
Sok z połowy cytryny

Marchew umyć, obrać, utrzeć na tarce.
Miód zmieszać z sokiem cytryny i marchewką.


  PRZEPIS 7

NALEWECZKA KMINKOWA LECZNICZA
(babci Stasi)

1 filiżanka świeżego zielonego kminku
0,5 l wódki żytniej

W dużym słoju lub butelce kminek zalać wódką, zamknąć, odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować i przelać do butelki. Gotowe!

Zastosowanie:
Kminkówka likwiduje dolegliwości wywołane nadmierną fermentacją jelitową i wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku. W dolegliwościach: ½ kieliszka nalewki zmieszać z ½ szklanki herbaty i popijać małymi łykami.


PRZEPIS 8

JABŁECZNIK  Z ORZECHAMI  wg  przepisu pani Elżbiety

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru +cukier waniliowy
2 szklanki mąki Krupczatki
½ szklanki oleju (np. Kujawski)
1 szklanka orzechów włoskich rozdrobnionych
5  dużych jabłek pokrojonych w dużą kostkę
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
1 łyżeczka  sody  oczyszczonej
SPOSÓB  WYKONANIA:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier i miksować na jednolitą pianę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać , dodać olej i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
Do tak przygotowanego ciasta wsypać  pokrojone jabłka i  rozdrobnione orzechy. Dobrze wymieszać ciasto i wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 35 cm.  Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około  godziny.
Sprawdzać  patyczkiem  stan  upieczenia.
SMACZNEGO!


PRZEPIS 9

DWIE ZUPKI wg przepisu PANI GIENI
ZUPKA GROCHOWA
1 l wywaru mięsnego
150 g żółtego łuszczonego grochu
300 g wędzonego boczku
300 g wędzonej kiełbasy
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki majeranku
1 mała cebula
Przyprawy do smaku
Groch zalać 0,5 l zimnej wody, odstawić na noc.
Gotować aż zmięknie, uzupełniając gorącą wodą, po czym zmiksować.
Boczek i kiełbasę podsmażyć z pokrojoną w makaronik cebulą, dodać zmiażdżony czosnek.
Do wywaru dodać wszystkie składniki i zagotować. Przyprawić do smaku.


PRZEPIS 10
ZUPKA Z PORÓW z dodatkiem białego sera
400 g porów (biała część)
3 łyżki masła
6 szklanek wywaru mięsnego (ok.1,5 l)
200 g białego sera
Szklanka kwaśnej śmietany
6 żółtek
2 łyżki słodkiej śmietanki
Pieprz i sól do smaku
Pory oczyścić, odciąć ciemnozielone liście, a białe części przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Pory zeszklić na maśle i wlać wywar. Przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno pokrojony biały ser.
Po zdjęciu z ognia wlać szklankę śmietany roztrzepanej z żółtkami i słodką śmietanką. Wymieszać,
podgrzać, ale nie zagotować!


W oczekiwaniu na świeże owoce i warzywa proponujemy 2 przepisy naszych seniorek na lekkie sałatki, które pomagają wzbogacić  oganizm w witaminy po długiej zimie.

PRZEPIS 11 SAŁATKA OWOCOWA Pani Władysławy

W równych proporcjach pokroić :
Ananas i brzoskwinię z puszki
Mango
Śliwki
Banan
Dodać:
Winogrona
Borówki amerykańskie
Dla smaku posypać:
Posiekanymi orzechami
Żurawiną

Wzbogacić smak lampką „Amaretto” i sokiem z połowy cytryny, wszystkie produkty delikatnie wymieszać.


PRZEPIS 12 SAŁATKA WITAMINA Pani Stanisławy

4 marchewki
2 duże jabłka
1 seler
1/3 szklanki rodzynek
posiekane orzechy
2 łyżki cukru
sok z ½ cytryny
½ łyżki oliwy
i odrobina cynamonu

Obrane marchewki, jabłka i seler utrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i pozostałe składniki. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.


PRZEPIS 13

Łygańcy (postne danie kuchni podkarpackiej)
Składniki:
Ziemniaki – ok. 700g
Mąka lub skrobia – ok. 300-400g
Jajko - 1 sztuka lub 2 żółtka
Kwaśna śmietana – 1-2 łyżki
Sól dla smaku
Składniki na nadzienie:
Ser twarogowy biały -    
 250-300g
Koperek - 1-2 gałązki lub więcej za smakiem
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie w mundurkach. Po czym ostudzić, obrać je i zetrzeć na tarce
lub wyrobić na puree. Dodać do tej masy śmietanę,
jajko, mąkę (skrobię) i sól. Zagnieść ciasto konsystencji jak na kopytka. Koperek
drobno pokroić i wymieszać z lekko posolonym serem. Z ciasta uformować
niewielkie kulki, rozklepać, nadziać je serem z koperkiem i zakleić.      
Nadać podłużny kształt podobny do kartaczy. Łygańcy gotować w osolonej wodzie
przez 10-15 minut. Podawać z kwaśną śmietaną/smażoną cebulą lub sosem grzybowym.


PRZEPIS 14

POMIDOROWA Z CEBULĄ I BOCZKIEM wg przepisu pani Geni
8  cebul  średniej  wielkości
300g  wędzonego  boczku
1/3  kostki  masła
150g  żółtego  sera
4  szklanki  wywaru  mięsnego (1 l)
2  szklanki  soku  pomidorowego (500 ml)
2 ząbki  czosnku
1 łyżeczka  suszonej  bazylii
Sól, pieprz i przyprawa chilli
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z
cebulą na maśle. Dodać bazylię i wlać wywar mięsny. Gotować 30 min.
Następnie wlać sok pomidorowy. Zagotować.
Dodać do zupy starty ser, sól, pieprz i odrobinę chilli.
Na koniec czosnek usmażyć na maśle i dodać do zupy.
Smacznego!


PRZEPIS 15

PASTA JAJECZNA PANI STASI
SKŁADNIKI:
-4 jajka na twardo
-łyżka masła
-łyżka mleka
-łyżka posiekanej natki pietruszki/koperku
-pieprz
-sól
PRZYGOTOWANIE:
Jajka drobno posiekać i utrzeć z masłem i mlekiem na gładką masę. Dodać
posiekaną pietruszkę/koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku.


PRZEPIS 16

Tort parówkowy
15 gag mąki
10 dag masła
1 żółtko
Trochę startej gałki muszkatołowej
8 parówek
Sos pomidorowy
15 dag startego na grubej tarce ostrego sera
2-3 cebule
Sól, pieprz, ostra papryka
Kilka kawałków masła

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, przyprawy, rozgnieść ciasto. Schłodzić je w zamrażalniku (15 min).
W tym czasie parówki obrać z osłonek, pokrajać na plasterki. Ciastem wyłożyć tortownicę tworząc brzeg około 1,5 cm. Nakłóć dno. Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika. Gdy tylko lekko się zarumieni – wyjąć z piekarnika, posmarować sosem, ułożyć plasterki parówek, posypać krążkami cebuli, przyprawami, kawałkami masła. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Podawać gorący tort parówkowy z surówkami.