Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów

PRZEPIS 1

PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z CUKINIĄ PANI GABRYSI

Składniki:
Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, ½ kg mąki, 20 dag masła, łyżeczka soli, tłuszcz do smarowania formy
Farsz: 1 średnia cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 min wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie farszu:
cukinię i cebulę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0.5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym wykładamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 ̊C.

________________________________________________________________________________________

PRZEPIS 2

APETYCZNA SAŁATKA  ŚLEDZIOWA  PANI EUGENII
Składniki:
2 płaty śledziowe - wymoczone
2 ziemniaki,  2 marchewki, 2 czerwone buraki – ugotowane w skórce
2 kiszone ogórki
2 cebule – sparzone
3 jaja – ugotowane na twardo
ok. 300 ml majonezu – według uznania
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny lub 1 łyżka octu

Przygotowanie:
Obieramy   wszystkie   warzywa   ze   skórek   i   kroimy   ze   śledziami   w   kostkę.   Osobno
kroimy   cebulę,   dodajemy   odrobinę   cukru   i   oleju,   odstawiamy   na   chwilę.   Składniki
układamy   warstwami   w   misce:   ziemniaki,   śledzie,   cebulę,   ogórki,   marchewki,
buraczki.   Ostatnią   warstwę   polać   sokiem   z   cytryny   lub   octem   i   posmarować
majonezem.   Całość   obsypać   startymi   jajami   na   tarce   o   dużych   oczkach.   Przed
podaniem odstawić do lodówki na parę godzin.

Propozycje dodatkowe:
- wersja fit: majonez mieszamy z jogurtem pół na pół.
- majonezem można przekładać każdą warstwę układanych składników.
-  wersja „KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU”:
Przy   towarzyskiej   imprezie   na   dół   miski   przed   przygotowaniem   można   położyć
ziarnko grochu. Komu trafi się to ziarnko, może dostać mały prezencik (oczywiście
uprzedzamy o tym uczestników zabawy). Każda sałatka wielowarstwowa nadaje się
do takiej zabawy.

________________________________________________________________________________________

  PRZEPIS 3

  NALEWECZKA BABCI STASI „SPOKOJNA STAROŚĆ”

Składniki:
1 duża laska cynamonu
15 goździków
0.5 l spirytusu
60 dag cukru
3 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:
Cynamon i goździki włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem.
Po dwóch tygodniach z wody i cukru zrobić gęsty syrop, ostudzić i ostrożnie połączyć z nalewką. Wymieszać i odstawić na tydzień. Gotową nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Nadaje się już do spożycia.
Popijać ale bez przesady! ;)